Jelenlegi hely

Anyaság rabság?

Minden hónap elején az oviban a faliújságra kikerül, hogy milyen témában mi mindent fognak csinálni a csemeték, mit kell vinni, mihez kérik a kedves szülő segítségét. Március hónapja – sok más mellett persze – a március 15-i ünnep jegyében telik. Kokárda készítés, zászlófestés, megemlékezés.

Kicsit szégyellem magam, mert bár tudom, hogy az 1848/49-es szabadságharc és eredményei az újkori Magyarország egyik legmeghatározóbb eseménye, volt idő, amikor napra pontosan el tudtam mondani a márciusi eseményeket és kívülről fújtam a 12 pontot, most még sem ez ugrik be. Ami beugrik az két emlék, két különböző március 15-i ünnepségekről.

Amikor a gyerekek apjával még nagyon friss volt a kapcsolatunk, még lazák voltunk és nagyon, tényleg nagyon fiatalok, elhívott magával a Hősök terére az ünnepségre. A megemlékezés után, javasolta, hogy üljünk be valahová, enni valamit. Én javasoltam, hogy, majd hazafelé együnk valamit, de az én 19 éves lovagom, hajthatatlan volt, úgyhogy beültünk egy étterembe a Városligetben. Amikor megláttam az árakat, elsápadtam, hogy fogja ez kifizetni? Kínomban megkerestem a legolcsóbb főételt – egy uborkasalátát magában mégse kérhettem –  ez volt a tojásos nokedli, és azt kértem. Ma már csak mosolygok rajta, de akkor feszengtem rendesen.

A másik már felér egy szabadságharccal, legalábbis nekem. Mert ugye, adott volt egy aggódós-szorongós nő, egy január végén, nem éppen zökkenőmentesen született csecsemő, másfél szoba, meg két macska. Amikor hazavittem a fiamat, hideg tél volt, szó se lehetett semmiféle kimászkálásról. A védőnő, meg minden alkalommal rám hozta a frászt, hogy a macska miatt, a gyerek tuti meg fog fulladni, mert vagy ráfekszik az a démoni dög, vagy a direkt e célból elhullajtott szőre miatt nem kap majd levegőt. Én meg elhittem. Ezért a másfél szobából a félszobába költöztünk. Az igény szerint szoptatott gyerek nagyjából állandóan igényt tartott rám, ezért heteken keresztül egy 8 négyzetméteres szobában kuksoltam. És aggódtam. És szorongtam és már-már meg is bolondultam. És ez nem vicc. Csoda, hogy ez a bezártság az esetemben nem fordult át depresszióvá vagy valami annál is rosszabbá.

Aztán eljött március idusa és a gyerek apja csak úgy, minden megfontoltság nélkül nekem szegezte a kérdést, hogy nem megyünk ki a megemlékezésre? Csak álltam ott és néztem, hogy ennek elment az esze. Kimenni?! Gyerekkel?! Ebben a hidegben?! A sok ember közé?! És hogy fogom szoptatni?! És pelenkázni?! És egyáltalán szabad nekem elhagyni a társas magánzárkámat?!

Két napig izgultam a nagy esemény előtt. Százszor pakoltam ki meg be a pelenkázótáskát és százszor jelentettem ki, hogy nem megyünk sehová. Röhejesen hangzik, de úgy voltam már, mint az egyszeri patkány a kísérletben: már akkor se megy, ha szabad neki.

Aztán eljött a nagy nap, felkokárdáztuk magunkat, és elindultunk. Százszor borultam ki, és százszor fogadtam meg, hogy én ilyet többé nem csinálok. De megcsináltuk. Kiszabadultam. És elkerült a depresszió, mert mentünk. Nekem ez volt a saját ki szabadságharcom, megvívtam és győztem. És rájöttem, hogy az anyaság nem rabság, nem kell annak lennie.

Később már a macskák meg az ő szőrük miatt sem aggódtam annyit. Eszük ágában sem volt ráfeküdni a gyerekre, sőt, amint rájöttek, hogy az ordibáló csomag helyváltoztatásra is képes, nem győztek menekülni előle.

Az óvodából hazafelé  – gondoltam ne legyen már ez a gyerek teljesen tudatlan – tettem egy gyenge kísérletet, hogy meséljek a Szabadságharcról, a reformokról, a függetlenségről meg a változásról, amit magával hozott. Eleinte még érdeklődő volt, majd kiült az arcára a teljes értetlenség, végül már pont egy kicsit se figyelt rám. Akkor bevetettem az aduászt, a huszárokat, na ez hatott. Lőttem vele egy jó kis öngólt, mert egész délután és este kereshettem a tavaly valamelyik vásárban beszerzett fából készült kardját, amit pont én dugtam el hónapokkal ezelőtt, mert a játék hevében jól kupán csapta vele a húgát. Egyszerűen nem emlékszem hová tettem, de szerencsére nem lett meg. De csak időt nyertem. Az idei ünnepséget az apja biztos vesz neki másikat...

Szerző, kép: Mészáros Edit, édesanya
Forrás: Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programjának keretein belül indult telefonos szolgáltatás március 23-a óta elérhető a segítségre szoruló autizmussal vagy ADHD-vel élő gyermekek és szüleik számára. Céljuk, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben is segítségre találjanak az érintett családok.
Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére