Jelenlegi hely

Szívünk Rajta - Az UNICEF gyerekkönyv-ajánló programja

Szülők és gyerekek eligazodását segíti az UNICEF és a Bookline közös kezdeményezése.

Te is szíveden viseled, hogy mit olvasnak a gyerekek? Nem vagy egyedül! Indul a „Szívünk rajta" program – a legjobb mesék és leghasznosabb gyereknevelési könyvek ajánló programja, az UNICEF Magyar Bizottság és a Bookline közös kezdeményezése. Mostantól amelyik könyv megkapja a „Szívünk rajta" matricáját, az biztosan a 4-12 éves gyerekeknek szóló legszebb, legizgalmasabb, legkülönlegesebb magyar nyelvű könyvek közé tartozik. A program szakmai csapata négy kategóriában gyűjti az ajánlásokat és ítéli oda a legkiválóbb könyveknek a „Szívünk rajta" matricát.

Nem könnyű eligazodni a gyerekkönyvek és a gyermeknevelési szakkönyvek piacán. Ebben kíván segítséget nyújtani a Bookline és az UNICEF Magyar Bizottság közös kezdeményezése, a „Szívünk rajta" könyvajánló program. A kezdeményezés célja, hogy azok a könyvek, melyek a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek. A program a szülők és gyermekek eligazodását segíti a gyerekkönyvek piacán, de nem felejti el azt sem, hogy a szülő is olvas, ezért a gyermekneveléssel kapcsolatos kiadványok közötti választást is megkönnyíti.

„A könyv a nevelés fontos eszköze, ennek ellenére a világ általános iskolás korú gyermekeinek 38 százaléka, több mint 250 millió gyermek még alapfokon sem tud olvasni. Az UNICEF azért dolgozik, hogy a világon minden gyermek részesülhessen az olvasás örömében. Hisszük, hogy érdemes másokért is tenni. Az UNICEF Magyar Bizottsága és a Bookline hároméves megállapodásának köszönhetően nemcsak a magyar gyermekek számára indul útjára a program, de a világ gyermekeinek oktatásához is adománnyal tudunk hozzájárulni"- mondta D. Tóth Kriszta, az UNICEF Magyar Bizottság nagykövete, a „Szívünk rajta" szakmai csapatának tagja.

A válogatásban kiemelt szerepet szánnak azoknak, akik ebben a programban a legfontosabbak: a gyerekeknek.  A „Szívünk rajta" csapatában az alapító szervezetek képviselőin túl a budapesti Óbudai Nagy László Általános Iskola valamint a Zalaegerszegi Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola gyerekei is tevékenyen közreműködnek. A munkát Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértő, Kádár Annamária mesepszichológus, Magyarósi Éva animációs szakember, Winkler Róbert újságíró és a Könyvesblog szerkesztői is segítik.

A szakmai csapat csak azokat a 4-12 éves korosztálynak szánt, valamint a szülőséggel foglalkozó könyveket vizsgálja, amelyek ajánlás útján eljutnak hozzájuk. Ajánlást bárkitől érkezhet a szivünkrajta.hu oldalon, tehát a gyerekek, szülők vagy akár a kiadók is nevezhetik a programba a kedvenc könyveiket. A szakmai csapat hazai és nemzetközi szerzők könyvét egyaránt várja, és a kiadványokat nem árfekvés vagy a megjelenés éve alapján szelektálja. A válogatás legfőbb szempontja a magas minőségű vizuális és tartalmi kiállítás, olyan szakmai ismérvek mentén, amelyek a program honlapján mindenki által megismerhetőek.

„Célunk, hogy segítsünk a tájékozódásban, melyik könyv nyújt minőségi és tartalmas szórakozást gyermeknek és szülőnek egyaránt. Nem szeretnénk semmilyen kiadványt negatívan minősíteni, szándékunk mindössze az, hogy kiemeljük a szakmai zsűri szerint kiváló tartalmakat, ezeknek kiemelt kommunikációs felületeket biztosítsunk. Szubjektív listáinkat a kereskedelmi sikerlistáktól függetlenül, egy zsűri által összeállított minősítési rendszer mentén állítjuk össze" - emelte ki Starcz Ákos, a Libri Shopline Nyrt. vezérigazgatója.

A kiemelkedőnek tartott könyveket a könnyebb eligazodás kedvéért a szakmai csapat négy kategóriába sorolja:

1. „Mesél": Olyan könyvek kaphatnak matricát ebben a kategóriában, amelyeket egyedi, különleges módon írtak meg, illusztráltak, és ezért olyan élményt nyújtanak, ami gyereknek, felnőttnek egyaránt életre szóló, meghatározó élményt jelenthet. Szeretjük ezeket a könyveket, mert saját képzeletünk határait feszegetik, és olyan világokba vezetnek minket, amiknek létezését korábban még csak nem is sejtettük.

2. „Segít neki": Ebben a kategóriában azokat a kiemelkedő könyveket díjazzuk, melyek segítenek megérteni a gyerekek számára a különleges vagy nehéz élethelyzeteket. Például ha a szülők válnak, ha testvér születik, vagy ha egy szerettünket elveszítjük. Szeretjük ezeket a könyveket, mert nem didaktikusak, mert úgy segítenek, hogy szinte észre sem veszi a gyerek. S mert a szülőt legalább annyira segítik, mint a gyereket.

3. "Fejleszt": Ide kerülnek azok a kiadványok, amelyek az olvasást, a készségeket, a szókincset, a speciális nevelési igényt és egyéb készségeket támogatják. Szeretjük ezeket a könyveket, mert hisszük, hogy az olvasás erre is jó. A rigmusok és mondókák előkészítik az olvasást, vannak versek, amik segítik a diszlexiás gyerekeket, vannak könyvek, amik intenzíven támogatják a szókincs fejlődését.

4. „Segít neked": Hogyan neveld jól a gyereked? Hogyan reagálj jól a gyerek szükségletére? Nem könnyű, de egy jó könyv segíthet megérteni mi zajlik bennünk, és mi zajlik a gyerek és a szülő között. Szülőnek lenni - bármennyire szeretjük is a gyerekünket -, nem csak móka és kacagás. Ráadásul a szülőség tanulható: ide azok a könyvek kerülnek, amiket ezért szeretünk.

 

Forrás: unicef.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programjának keretein belül indult telefonos szolgáltatás március 23-a óta elérhető a segítségre szoruló autizmussal vagy ADHD-vel élő gyermekek és szüleik számára. Céljuk, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben is segítségre találjanak az érintett családok.
Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére