Jelenlegi hely

Szoptatás ünnepkor

A szeretet ünnepét megkoronázza, ha olyan pici van a családban, aki szopik. A karácsonyt minden család próbálja együtt, bensőségesen eltölteni.

Ezekben a napokban is nagyon fontos, hogy a baba akkor szopjon és lehetőleg annyi ideig, amíg igényli. Ez legyen az irányelv akkor is, ha vendégeik vannak vagy önök mennek a rokonokhoz, barátokhoz. Próbáljanak elvonulni babájukkal kettecskén egy külön szobába, ahol senki sem zavarja meg a szoptatás intim, boldog perceit. Akkor, ha nincs erre lehetőség, próbáljanak kicsit távolabb húzódni egy kényelmes fotelba és háttal a többieknek elhelyezkedni. Bő felsővel vagy egy könnyű kendővel is intimebbé tehetjük a szoptatást.
 

 

Ne bontsuk meg a szoptatás rendjét

Ne adjanak az ünnepi vendégség miatt cumisüvegből lefejt tejet vagy tápszert a picinek, mert megbomlik a kereslet-kínálat egyensúlya. Ez azt jelenti, hogy az igény szerinti szoptatásnál mindig annyi tej termelődik, amennyire a babának szüksége van. Akkor, ha a mama nem szoptat vagy nem feji le tejét, kevesebb tej fog termelődni.

 

Együnk finomakat, hogy tudjunk szoptatni

A néphagyományok szerint a megszült édesanyáknak a családja vitte az ételt, a „komatálat”, hogy minden erejét a baba szoptatására tudja fordítani. A szoptatás az anya szervezetét igénybe vevő, nehéz, de csodás boldog időszak. Fogadják el a család és a barátaik segítségét, élesszék fel a régi hagyományokat, hogy minél értékesebb, finomabb ételeket fogyasztva, több tejük és energiájuk maradjon a legfontosabbra, a szoptatásra. Nem pótolja a finom csirkelevest egy szendvics vagy szelet pizza elfogyasztása.

 

A szoptatás körüli higiénia betartása vendégségben is nagyon fontos

Természetesen nem maradhat el az alapos kézmosás szappannal és meleg vízzel. Figyeljenek arra, hogy ne csak a baba ápolásához szükséges pelenkákat, popsikrémet, váltóruhákat vigyék okvetlenül magukkal, hanem a szoptatáshoz szükségeseket is. Gondolok a melltartóbetétre és bimbókrémre, ha használnak, amennyiben rendszeresen fejnek akkor pedig a mellszívóra és az anyatej tárolásához szükséges biztonságosan záródó steril anyatejes zacskóra vagy üvegre. Már a szoptatást segítő eszközök megvásárlásakor már kell arra gondolni, hogy higiénikusan tudják szállítani, például a melltartóbetét egyesével legyen csomagolva.

 

Kerüljék a betegeket

Ne engedjenek még karácsonykor se a baba közelébe fertőző betegségben szenvedő rokont. Ez a „tilalom” még a nagyszülőkre is vonatkozik. Akkor, ha az édesanya beteg, fontos, hogy lehetőleg olyan gyógyszert szedjen, ami mellett folytatható a szoptatás. Erről tájékozódhat a http://toxnet.nlm.nih.gov/cgi-bin/sis/htmlgen?LACT weboldalon. Nátha, torokgyulladás esetén átmenetileg a szoptatás idejére használhatnak egyszer használatos, gyógyszertárakban kapható szájkendőt.

 

 

Csetneki Julianna
szülésznő, szakértő

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

Meghallgatlak! telefonos segítség az autizmussal élő gyermekek szüleinek

A Nem Adom Fel Alapítvány Léleköntő programjának keretein belül indult telefonos szolgáltatás március 23-a óta elérhető a segítségre szoruló autizmussal vagy ADHD-vel élő gyermekek és szüleik számára. Céljuk, hogy a koronavírus miatt kialakult különleges helyzetben is segítségre találjanak az érintett családok.
Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére